Startade egen insamling för krigsdrabbade – nu kör de till ukrainska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Några dagar efter att kriget i Ukraina brutit ut bestämde sig de före detta soldaterna Kristian Göransson och Martin Hult att själva styra upp en insamling till människor som nu är på flykt.

– Jag klarar inte av att sitta stilla och se på när sådana här saker händer – om jag så kan hjälpa en person vill jag göra det, säger Kristian.

Insamlingen har skett i både Sverige och Norge. Idag lämnade en lastbil och en minivan packade med bland annat kläder, madrasser, hygienprodukter och sjukvårdsmaterial Skoghall på Hammarö. Målet är den polska staden Medyka, nära belägen gränsen till Ukraina och där en stor andel flyktingar passerar. 

Tisdag kväll räknar de med att vara framme.

Värmland och kriget i Ukraina

– Engagemanget har varit mycket större än vi räknat med – det kan mycket väl bli så att vi åker en vända till, säger Martin Hult.

Ekonomiskt stöd

Med och kör är vännerna Henrik Engström, Tobias Nilsson och Tom Midtlund, som hjälpt till att organisera insamlingen. Förutom föremålen som skänkts har man fått in närmare 150 000 kronor.

– Pengarna kommer framför allt användas till att köpa mat, vatten och powerbanks som vi ska dela ut på plats, säger Martin Hult. 

Hör Kristian Göransson och Martin Hult berätta om initiativet i klippet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet