Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunpolitikern och miljökämpen Björn Gillberg (HS) om varför han överklagat beslutet. Foto: SVT

Stödet till rallyt bryter mot kommunallagen enligt Gillberg

Uppdaterad
Publicerad

Stödet från Region Värmland och ett antal värmländska kommuner för att rädda Svenska rallyt från konkurs strider mot kommunallagen.
Det hävdar kommunpolitikern och miljökämpen Björn Gillberg (HS).

– Märkliga abrovinker att slussa skattemedel för att rädda ett konkursmässigt bolag. Sponsring är fullt möjligt men det är något helt annat än att skjuta till kapital, säger Björn Gillberg. Han har överklagat beslutet i Sunne kommun till förvaltningsrätten om att ge 200 000 kronor i stöd till rallyt för att bolaget Rally Sweden ska undvika konkurs.

– Det är enligt kommunallagen ett olagligt stöd till enskilt företag, säger han.

Flera miljoner i publikintäkter förlorade

Den snöfattiga vintern gjorde att flera sträckor ströks vid VM-rallyt i februari. Rally Sweden förlorade flera miljoner i publikintäkter.

Ägarna, Bilsportförbundet och Uvåns Näringslivscenter i Hagfors, har med hjälp av Region Värmland och kommunerna Torsby, Karlstad och Sunne beslutat att skjuta till sammanlagt fyra miljoner för att rädda bolaget – och rallyt.

Uvån Näringslivscenters vd Lars Sätterberg säger att de bedömningar de gör är att allt följer reglerna.

– Det handlar om ekonomiskt stöd för att rädda ett evenemang som är det största årligen återkommande evenemanget i Idrottssverige. En hel region drar nytta av det och jag har svårt att se att det här skulle vara något enskilt intresse, säger han.

”Jag vill ha valuta för pengarna”

Enligt Björn Gillberg är det fullt möjligt att sponsra rallyt om det finns krav med villkor att till exempel populära specialsträckan Vargåsen kommer att köras.

– Det här är en konstig konstruktion som inte är acceptabel. Jag vill ha valuta för pengarna.

Förvaltningsdomstolens beslut kan komma att dröja och domstolen har avvisat Gillbergs begäran om inhibition, som då skulle stoppa Sunne kommun från att betala ut bidraget till dess att en slutlig dom faller.

Men Björn Gillberg ger inte upp. I veckan lämnade han in en begäran till Kammarrätten att det beslutet ska överprövas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer