Stopp för granplantering på torra marker

Publicerad

Gran som planteras på torr eller mager mark är ofta en dålig affär. Tall passar bättre då och Skogsstyrelsen vill se till att rätt trädslag hamnar på rätt mark. Men ett problem för skogsägarna är att det kan vara svårt att få tag i tallplantor.

Från den 1 april så är det stopp från Skogsstyrelsen för att plantera gran på torra och magra marker för att istället få dit mer lämpliga trädslag. Det har blivit allt för vanligt att gran planteras på mark där den inte trivs och växer sämre, vilket också ökar risken för att granen drabbas av olika skador.

– Vi vill ändra på detta nu så att vi kan skapa mer robusta friska skogar framöver och på lång sikt, förklarar Hans Källlsmyr, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Värmland.

Tallplantering inte problemfritt

Ett alternativ på torra marker är tall men det finns en förklaring till att det har funnits tveksamheter till satsningar på tallplantering.

– Många är rädda för att det blir älgbete på tallarna, menar Hans Källsmyr.

Dessutom finns det problem med tillgången på tallplantor.

– Vi har märkt en ökad efterfrågan på tall de senaste två åren men samtidigt har det blivit svårare för skogsägare att få tag i plantor, säger Lars Emanuelsson, förvaltningschef på Moelven Skog.

Ett alternativ är att föryngra med frösådd eller fröträd som är billigare, men det tar några extra år innan träden når samma höjd som efter plantering av plantor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.