Huvudskyddsombudet stoppar merparten av nykterhetskontrollerna i Region Bergslagen under den nationella trafikveckan. Foto: TT

Stopp för nykterhetskontroller – av rädsla för coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Region Bergslagen genomför just nu omfattande kontroller av bilister under den nationella trafikveckan.
Men antalet nykterhetskontroller kommer att minska kraftigt – av rädsla för det nya coronaviruset.

På måndagen inleddes den nationella trafikveckan där polis, med hjälp av bland annat militärpolis, genomför mängder av kontroller ute på vägarna.

Men under eftermiddagen fattade huvudskyddsombudet beslutet att stoppa merparten av nykterhetskontrollerna, av arbetsmiljöskäl. Något P4 Värmland var först att rapportera om.

– Vi har fattat ett beslut om att vi ska avstå de rutinmässiga kontrollerna av nykterheten som görs under den här veckan där vi även tittar på däck, bältesanvändning, belysning och så vidare. Däremot så kommer vi fortfarande att genomföra nykterhetskontroller där det finns misstanke om att någon är berusad, säger Lotta Algotsson, huvudskyddsombud för polisen i Region Bergslagen till SVT Nyheter Värmland.

Vill minska smittorisk

Anledningen till beslutet är att minimera risken att sprida det nya coronaviruset.

– Vi vill inte att kollegorna ska smittas när de gör alkoholutandningsprov. Normalt sett kanske de gör det på hundra personer under en dag och det är klart att risken att bli smittad då är större än om man gör kanske tio kontroller, säger Algotsson.

Stoppet gäller tills vidare.

– Sen får vi se om arbetsgivaren har en annan idé om hur de ska gå vidare med det, säger Lotta Algotsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet