Robert Jonsson, biträdande plantskolechef på Sjögränd Plantskola, säger att den stora efterfrågan beror på förra sommarens torka. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Stor efterfrågan på gran- och tallplantor

Publicerad

Efterfrågan på gran- och tallplantor är extra stor inför årets planteringssäsong. På Sjögränd platskola i Uddeholm är alla de 20 miljoner plantor man odlar i år redan bokade.

– Det beror framförallt på den torra sommaren som var. Många plantor dog och en del brydde sig inte om att sätta plant eftersom det var för torrt. Dessutom gick det inte att markbereda i samma utsträckning som vanligt eftersom maskinerna kan skapa gnistbildning som kan orsaka skogsbränder, säger Robert Jonsson, biträdande plantskolechef på Sjögränd Plantskola.

Många markägare ligger därför efter med sitt planteringsarbete vilket skapar ett högre tryck efter plantor denna säsong och man vill också ha sina plantor tidigare. Men trots att affärerna nu går på högtryck är extremtorra somrar inget man önskar sig mer av på Sjögränd Plantskola.

– Nej absolut inte. Vi vill hellre ha ett jämnt flöde så att säga, säger Robert Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer