Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi ska testa vår förmåga, säger chefen för MTE Värmland/Närke, Jonny Mattsson, om krisberedskapsövningen som pågår under helgen. Foto: Filip Jemtelius, SVT

Stor krisberedskapsövning i Värmland i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Under två dygn i helgen testar MTE, Motor- och transportenheten i Värmland och Närke, sin förmåga att stötta samhället vid olika kriser.

– Den här övningen betyder jättemycket för oss, det är första gången vi övar alla samtidigt och får en helhet, säger chefen för MTE Värmland/Närke, Jonny Mattsson.

Beredskapsövningen inleddes på fredagsmorgonen och pågår till och med söndag. I samarbete med flera myndigheter, markägare och Missing people övar ett 50-tal personer krisberedskap på olika sätt och olika platser.

– Vi ska testa vår förmåga att stödja samhället i olika kriser, som vid en brand, översvämning, snöoväder eller stor olycka, säger Jonny Mattsson.

Övningen utgår från flera olika scenarion, i klippet ovan berättar Jonny Mattsson mer om dem men även hur kriget i Ukraina påverkar övningen.

Motor- och transportenheten i Värmland och Närke består av Frivilliga Automobilkåren, Bilkåren, Frivilliga Radioorganisationen och Lottakåren och ska utgöra en samlad logistikresurs för stöd i samhällskriser.

Det är en MSB-resurs. I hela landet finns tolv sådana resurser.

MTE kan till exempel stötta räddningstjänsten med logistik eller hjälpa markägare efter en brand när räddningstjänst släckt och lämnat.

Källa: MTE Värmland/Närke

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer