Stor ökning av svårt skadade i Värmlandstrafiken

Publicerad

Hela första halvåret i år har antalet svårt skadade i trafiken legat på under fem stycken i månaden. Men i juni sticker siffran iväg och landar på 15 personer.
– Det är en slump, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Än har ingen färdig analys på årets trafikolyckor kommit, den görs i slutet av varje år. Men Khabat Amin jämför med 2018, ett år då juli stod ut i Värmland med 16 svårt skadade i trafiken. Övriga månader under det året låg siffran mellan sex och två.

– I juli 2018 och juni 2019 är det en del svårt skadade motorcyklister, men jag har inte hittat någon tydlig förklaring till varför det går upp då. Det vi ser är att de flesta olyckorna är singelolyckor, säger han.

Är det säsongsbaserat eftersom motorcyklister bara åker på sommaren?

– Jo, men det är ju fint att åka i maj också, men då ser inte statistiken ut så, så det är snarare slumpen som avgör.

Olyckorna minskar

En olycka med fem allvarligt skadade får också upp siffrorna, även om det bara är en olycka. Enligt Khabat Amin så har antalet olyckor minskat generellt i Sverige. Men de olyckor som sker är oftast allvarligare.

– Det är ofta olyckor med lastbilar. Det behöver inte vara lastbilens fel, utan de kan ske när personbilar ska köra om tillexempel, säger han.

Han poängterar också att statistiken för lindrigt skadade i Värmland inte speglar den för svårt skadade i trafiken.

– Också dödsfallen har gått ner och det beror på att fordonen har blivit säkrare men också att vägarna blivit bättre, med mittseparering, 2+1- vägar tillexempel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer