Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör ni skillnaden på att avverka särskiljt skyddsvärd skog jämfört med vanlig. Foto: SVT

Stora Enso straffas efter otillåten avverkning på Brattforshedens naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2019 och 2020 avverkade skogsbolaget Stora Enso otillåtet skog på Brattforshedens naturreservat och Natura 2000-område.

Nu straffas de med en företagsbot på 200 000 kronor.

Det var länsstyrelsen i Värmland som polisanmälde avverkningen på Brattforsheden som ligger mellan Karlstad och Filipstad efter att P4 Värmland avslöjat den.

I strafföreläggandet från Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål står att företaget har agerat oaktsamt då man avverkat skog utan tillstånd eller dispens och att det på ett betydande sätt påverkat miljön i området. Det ska även ha orsakat skada och risk för skada eller annan olägenhet för de miljövärden som avses skyddas i området. De skriver även att företrädare för bolaget har begått gärningarna av oaktsamhet.

Stora Enso straffas med bot på 200 000 kronor

Stora Enso straffas med en företagsbot på 200 000 kronor, ungefär vad den hektar skog som avverkades beräknas vara värd.

Har Stora Enso slutat att anmäla avverkningar till länsstyrelsen på skyddsvärd skog?

– Nej, säger Gunilla Cassing Fällman, handläggare på länsstyrelsen i Värmland.

I klippet hör ni skillnaden på att avverka särskilt skyddsvärd skog jämfört med vanlig och hur det ska gå till att återställa den avverkade skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.