Storrättegången inledd – åtta män åtalade

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleddes rättegången mot Värmlands Finans, som är av de största rättegångarna vid Värmlands Tingsrätt.

Med en förundersökning på 9000 sidor står nu åtta män åtalade för bland annat grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott.

Rättegången inleddes med att tre av åtalspunkterna lades ner och nu återstår fjorton åtalspunkter.  De åtta åtalade männen nekar till brott på samtliga punkter.

– Min klient har samma inställning som under hala den här processen. Han nekar till brott, säger Conny Cedermark, försvarsadvokat åt den före detta VD:n på Värmlands Finans.

Dagens förhandling kretsade kring den 29-åriga huvudmannen, Värmlands Finans före detta VD. Genom Värmlands Finans, som på pappret varit ett factoringbolag, det vill säga ett bolag som tjänar procent på att köpa andra företags fakturor, har den åtalade huvudmannen enligt åklagaren, bland annat fått in pengar från leasingavtal där varor aldrig levererats. Samtidigt har falska fakturor upprättats.

– Vissa bokföringstransaktioner har gjorts för att dölja bedrägerierna för att tillskansa sig brottsvinsterna av bedrägerierna, säger Jan Tibbling, kammaråklagare.

Åklagaren beskriver under sin sakframställan hur pengar på olika sätt flyttats mellan de sammanlagt 11 företag som på olika sätt kan kopplas till härvan kring Värmlands finans. Tre av de åtalade männen har haft skulder till Värmlands Finans och har genom att de känt sig hotade gjort affärer som inneburit brottsliga handlingar. Totalt rör sig åtalet om miljonbelopp.

– Bara bedrägeriet handlar om 1,3 miljoner kronor sedan kan de ju ha tillskansat sig mer pengar som vi inte känner till, säger kammaråklagare Jan Tibbling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Värmlands Finans

Mer i ämnet