Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ann-Louise Izindre, verksamhetsutvecklare i Storfors kommun, berätta mer om storsatsningen som nu görs mot frånvaro i skolan i Forshaga och Storfors. Foto: SVT

Storsatsning mot frånvaro i skolan i Forshaga och Storfors

Uppdaterad
Publicerad

Forshaga och Storfors genomför nu en miljonsatsning för att få fler att gå till skolan.

Tillsammans med Vansbro kommun i Dalarna har de båda Värmlandskommunerna fått nära 17,7 miljoner kronor i ett EU-projekt, för att komma till rätta med frånvaro i skolan.

I Storfors finns ett 20-tal elever med mer än 30 procents frånvaro, medan 55 elever är borta mer än 15 procent av tiden. Nu förstärks arbetet mot frånvaron. Samtidigt letar man efter nya metoder för att förhindra att nya elever hamnar i samma sits.

– Forskningen visar att man framför allt arbetar med att åtgärda problemen. Vi vill arbeta med det förebyggande också, säger Ann-Louise Izindre, verksamhetsutvecklare i Storfors kommun.

Enligt kommunen går skolfrånvaron allt lägre ner i åldrarna. Det förebyggande arbetet ska börja redan i förskolan.

I klippet hör du mer om vad Storfors kommun och elever på Vargbroskolan anser krävs för att minska frånvaron

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.