Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Roger Nilsson, chef för tullens kontrollgrupp i Värmland, om hur narkotikasmugglarna flyr in i skogen – rakt framför ögonen på honom och hans kollegor: ”Vi kan inte följa efter”. Foto: Polisens förundersökning/Camilla Gustafsson/SVT

Största narkotikamålet hittills i Norge – ska ha kört knark från Värmland på fyrhjulingar

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången i Oslo mot sju personer som misstänks ha smugglat flera ton narkotika mellan Sverige och Norge.

Målet är det största hittills i Norge, och det mesta ska ha fraktats på fyrhjulingar genom skogarna i Värmland.

Enligt åtalen har ligan smugglat både kokain, heroin, amfetamin och cannabis till ett värde av flera hundra miljoner kronor. Trots det har varken polis eller tull gjort några stora beslag.

Bevisningen består i stället av de åtalades egna meddelanden i den knäckta krypterade chatten Sky ECC.

– De har snackat väldigt öppet. Jag menar att vi har ett bra bevisläge, säger åklagaren Marit Formo.

Kör ut i skogen

De åtalade har också delat bilder med varandra där smuggelgodset visas upp. Större delen av transporterna ska ha skett med fyrhjulingar rakt genom skogarna vid gränsen.

– Vi har stött på fyrhjulingar som smitit från oss. Vi har inte en chans att följa dem i våra bilar när de kör ut i skogen, säger Roger Nilsson, chef för tullens kontrollgrupp.

Varnar för utvecklingen

En av de åtalade är bosatt i Värmland, de övriga i Oslo.

Tullen har länge varnat för en utveckling där organiserade ligor skapar baser för sin verksamhet i den värmländska glesbygden.

– Det är så här det ser ut. Gränskommunerna drar till sig kriminella, och vi har svårt att fånga dem när de rör sig längs vår komplicerade gräns, säger Roger Nilsson.

Enligt åklagare Marit Formo har några av de åtalade gjort vissa medgivanden, medan de andra vägrat svara på polisens frågor och nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.