Stort antal ukrainska elever väntas i Arvikaskola

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare slöjdsal på Kyrkebyskolan i Arvika håller nu på att göras i ordning för att om ett par veckor ta emot mellan 15 och 20 ukrainska elever.

– De flesta är mellan 6 och 13 år, men det är också ett par gymnasieelever, berättar Anders Eneroth-Karlsson, biträdande grundskolechef i Arvika kommun.

Arvika har redan tagit emot ett hundratal flyktingar från Ukraina, både de som sökt till släktingar eller bekanta och de som kommit hit med bussar som olika föreningar och samfund ordnat.

Pensionerade lärare med lång erfarenhet av att undervisa i svenska som andraspråk har tagits in för att sköta undervisningen.

Värmland och kriget i Ukraina

– När man inte har ett gemensamt språk får man visa med kroppen och på andra sätt försöka göra sig förstådd, säger en av lärarna, Siw Engstad.

Även öppen förskola

Kommunen planerar att redan nästa måndag ha extraöppet på särskilda tider för ukrainska barn på den öppna förskolan, och den 11 april startar den första förberedelseklassen. Eftersom fler flyktingar väntas komma till kommunen planeras det även för ytterligare klass från slutet av april. Den kommer att placeras på Solbergagymnasiet. Totalt väntas uppemot 40 elever börja i skolan den kommande månaden.

De ukrainska barnen har rätt till skola i Sverige, men de har ingen skolplikt. En del, framförallt något äldre barn väljer istället att fortsätta sin skolundervisning på distans mot en skola i Ukraina.

I videon berättar Anders Eneroth-Karlsson och Siw Engstad om uppdragets dignitet och utmaningarna som väntar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet