• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Vi har grävt fram en gammal journalfilm från 40-talet

Stort kalas med världsnamn

Uppdaterad
Publicerad

Om en dryg månad blir det 350-årskalas i Hagfors. Det är företaget Uddeholm som slår på stort och firar med kalas, konsert och upprustning av lokaler.

På parkeringen framför bruket ska en ska en stor scen byggas upp som ett centrum för det stora kalaset som pågår under flera dagar sista veckan i juni. Och man räknar med många besökare. Förutom de 600 särskilt inbjudna gästerna planeras för omkring 10 000 besökare framförallt till en konsert med en ännu hemlig artist.

Världsartist gästar

– Vi har sagt att vi vill ha en artist med ett världsnamn, en artist som folllk känner namnet på i hela världen, säger Johnny Sjöström, vd på Uddeholm AB som gärna vill se att många unga kommer på konserten. 

Grunden till Uddeholmsbolaget lades alltså redan år 1668 med en hammar och hytta i Stjärnfors. Nu är Uddeholm en del av världens största verktygstålföretag. 

– Jag tycker det är fascinerande att produkter från våra stålbitar blir delar av så mycket, säger Lars-Ove Hagell, försäljningschef för Europa och ger exempel som pennor, pjäxor, telefoner, termosar och TV-bakstycken.

Renovering pågår

Inför firandet pågår nu en renovering av flera lokaler. Men det har inte bara med firandet att göra. Bra lokaler är viktigt för att kunna rekrytera den personal som behövs. För närvarande jobbar omkring 900 personer på företaget, vilket är fler än på många. Högkonjunkturen och den svaga svenska kronan gör att företaget nu kan notera ett rekordår, och behovet av att rekrytera är så stort att det stundtals varit svårt att rekrytera.

– Vi har klarat oss hittills, och hoppas att vi ska klara oss framöver också, säger Johnny Sjöström. Men det är faktiskt en av anledningarna till att vi satsar så mycket på firandet. Vi vill visa att ungdomar ska få upp ögonen för Uddeholm och vilja jobba hos oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.