Jennie Nohrén, kommunikatör på Visit Värmland, och hotellchefen Helena Andersson hoppas att 2021 blir bättre för besöksnäringen. Foto: Frida Ingemarsson/SVT

Stor minskning av gästnätter i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Gästnätterna minskade i Värmland med drygt 36 procent under 2020. Hotell och campingar tappade mest.

– Det går i en ond cirkel, det händer ingenting i staden på grund av corona och då blir det inte heller någon beläggning, säger Helena Andersson, hotellchef i Karlstad.

Nu har Visit Värmland tagit del av den preliminära gästnattsstatistiken från SCB för hela år 2020 och sett till alla boendeformer märks ett tapp på totalt 36,8 procent i länet jämfört med 2019. Campingar har minskat 40,2 procent och hotellen 42,3 procent.

– Vi har så otroligt mycket utländska besökare i Värmland och det kan vi svenskar inte ta igen, säger Jennie Nohrén, kommunikatör på Visit Värmland.

Coronaviruset i Värmland

Tvingas permittera och varsla

– Det är jätteallvarligt. Ser vi till alla våra turoperatörer har vi varit väldigt stora, där är det ett enormt tapp. Sen är det även den privata gästen, säger hotellchefen Helena Andersson i Karlstad.

SVT har tidigare rapporterat om hur hon tvingats permittera personal och för en tid sedan fick hon även varsla personal om uppsägning.

– Jag började redan i mars att permittera personal och när vi efter sommaren såg att det inte skedde någon förändring fick jag ta beslutet att varsla två stycken i min styrka. I dagsläget är vi endast fem stycken kvar, säger Helena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet