Under en vecka i år ökade spelförsäljningen med 23 procent – och pandemin tros vara förklaringen. Foto: SVT

Stort uppsving för data och tv-spel under coronakrisen

Publicerad

När stora delar av världen har suttit i karantän har det gjort att man istället fått hitta på saker som man kan göra hemma, som till exempel att spela data och tv-spel.

– Alla evenemang är inställda, ingen går på nattklubbar längre, då tror jag det är bättre att man sitter och spelar, säger spelaren Niels van Alphen.

Enligt branschorganisationen Dataspelsbranschen ökade försäljningen i Norden med 23 procent en vecka i våras jämfört med samma vecka året innan.

– Det är en tydlig coronaeffekt, säger Per Strömbeck, talesperson vid dataspelsbranschen.

Coronaviruset i Värmland

Socialt att spela

Många av spelen kan köras online tillsammans med andra, och det gör att man fortfarande kan umgås och göra saker tillsammans även om man inte träffas fysiskt.

– Jag skulle säga att jag nått ut till fler människor nu under coronan då jag letat mig ut på discordservrar och pratar med andra människor, säger spelentusiasten Rosanna Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet