Både piloten och passageraren dog när planet kraschade. Foto: SVT

Störtade planet hade bränslebrist

Uppdaterad
Publicerad

Den preliminära haveriundersökningen efter flygolyckan i Arvika i augusti där två personer omkom är nu klar.

– Preliminärt fick man bensinbrist och planet störtade, säger Göran Brofeldt, chef för utredningsenheten vid polisen i Arvika.

Larmet om kraschen vid Stora Skärmnäs kom till SOS klockan 11:36 den 29 augusti. Ett ögonvittnet på platsen uppgav för SVT Värmland att det var ett mindre plan med flottörer som störtat. Planet blev totaldemolerat.

När räddningspersonal kom fram till olycksplatsen hittades de två döda personer utanför planet.

”Ingen radarbild”

En haveriundersökning gjordes av KSAK, Kungliga svenska aeroklubben, och nu finns en preliminär rapport.

– Vi får inte fram någon radarbild, navigationsutrustningen är så pass trasig att vi inte får ut någon information och vi väntar på besked från fabrikanten, säger Lars-Christer Andersson, generalsekreterare KSAK.

Lodrätt mot marken

Enligt den preliminära rapporten ska planet tappat fart, stålat sig och vikt sig 180 grader för att sen ha gått i stort sett lodrätt ner mot marken.

– Normalt sett när man får bränslebrist så landar man utan motor, varför det inte skedde här får polisen utreda, säger säger Lars-Christer Andersson.

Vad händer nu?

– Anhöriga har fått ta del av rapporten. Vi avvaktar obduktionsrapporterna. Tillkommer det inget nytt är det den här rapporten som gäller och ärendet läggs ner längre fram säger Göran Brofeldt, chef för utredningsenheten vid polisen i Arvika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer