Sorina Barza är lektor i matematik på Karlstads universitet och hon tycker inte om att studenterna måste skriva slutprovet hemifrån, med alla hjälpmedel tillgängliga. Foto: SVT/TT

Fyra gånger fler studenter försökte fuska på tentan

Publicerad

Karlstads universitets disciplinnämnd har tagit emot mer än fyra gånger så många anmälningar om fusk under vårterminen. En trolig anledning är restriktionerna kring corona, som innebär att alla tentor skrivits hemifrån.

I vanliga fall råder hårda regler under tentamenstillfället, där vakter kan kontrollera misstänkt fusk. Men på grund av coronarestriktionerna har alla tentor skivits hemifrån och då kan ingen garantera att studenterna inte kontaktar varandra under provtiden. Däremot kan det upptäckas i efterhand.

Under vårterminen 2019 fick disciplinnämnden in 17 anmälningar om misstänkt fusk. I år är den siffran 81 – och då har inte alla tentor rättats än.

Det handlar mest om plagiat och otillåtet samarbete, och fusket är jämnt fördelat över de olika ämnesområdena. Antalet anmälningar har ökat stadigt de senaste åren, men i år blev det alltså rekord.

Anmälningar till disciplinnämnden kan i värsta fall leda till avstängning för studenten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet