Här är den anrika lanthandeln som haft öppet sedan Norge och Sverige var i union. Foto: SVT

Sundelins håller stängt tills gränsen öppnar

Uppdaterad
Publicerad

Den anrika lanthandeln Sundelins i Röjdåfors har legat på samma plats en bra bit över hundra år. Butiken öppnade när Sverige och Norge var i union och Oslo hette Kristiania. Nu har den stängda riksgränsen under coronapandemin tvingat butiken att slå igen – åtminstone tillfälligt.

Per Åke Sundelin föddes bokstavligen in i rollen som lanthandlare. Han såg dagens ljus i bostaden bredvid lanthandeln som bär familjens namn för 81 år sedan. Nu har han slagit igen butiken – åtminstone tillfälligt.

– Normännen har ju stängt gränsen. De är rädda för att vi ska smitta dem.

Varorna står fortfarande i hyllorna, så som de stod när gränsen stängdes för drygt två och en halv månad sedan.

– Ja de står här och väntar. Vi får se när vi kan öppna igen.

Betydligt tystare än vanligt

Butiken ligger ensligt och har inte längre tillräckligt många svenska kunder för att kunna hålla öppet när norrmännen uteblir. Trots det ensliga läget passerar i vanliga fall en hel del trafik mot tullstationen några hundra meter bort. Nu är det betydligt tystare än vanligt.

– Det går ju en del varutransporter och timmerbilar förstås.

Men inga privatbilar?

– Nej privatbilar är det sämre med.

Följ med in i den anrika lanthandeln i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.