Foto: Arvika kommun

Sundet i Arvika öppnas för båttrafik igen

Publicerad

Under lördagen öppnar sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden igen efter flera månaders avstängning.

– Det är jätteroligt, det är precis lagomt. Isen gick ju upp förra helgen så nu kan folk lägga i sina båtar och ge sig ut på sjön, säger Elin Alsterhag, chef Teknisk stab Arvika Teknik AB.

Sundet har varit stängt för all passage sedan den 1 november förra året efter ett beslut från Sjöfartsverket.

Det har varit avstängt för att underlätta bygget av dammen som ska skydda Arvika mot översvämningar. Arbetet med det här skyddet kommer att fortsätta men det kommer att vara möjligt att passera med båt vid sidan av det här arbetet. 

En sektion i varje pålbrygga öppnas, på samma sätt som förra sommaren.

Bygget försenat

Det är sedan tidigare känt att dammbygget försenats på grund av sprickor i berggrunden.

– Så som tidplanen ser ut idag kommer dammen att stå klar våren 2019, säger Elin Alsterhag.

Medför det här några extra kostnader?

– Vi har en budget på 140 miljoner kronor och den tror vi att vi kommer att hålla tack vare statsbidrag från MSB, säger Elin Alsterhag.

Hittills har projektet fått 60 procent av de nedlagda kostnaderna fram till och med 2015. Något man även hoppas på när det gäller resterande kostnader.

– Vi har inte fått något beslut om det ännu men vi hoppas få 60 procent även på de resterande kostnaderna, säger Elin Alsterhag.

Stängs av för båttrafik

Inför nästa vintersäsong kan det bli dags att stänga sundet ännu en gång.

– Det är troligt att vi kommer att stänga igen, men det är sjöfartsverket som bestämmer det. Så vi vet inget om det ännu, avslutar Elin Alsterhag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.