Arvika kommun bygger dammar för att hindra översvämningar likt den på bilden att inträffa igen. Foto: Arvika kommuns bildarkiv

Unikt översvämningsskydd byggs i Arvika

Publicerad

Översvämningen hösten 2000 är en av de värsta i Arvikas historia. Kommunen har drabbats hårt, men nu är bygget igång av den första av de tre dammar som ska skydda Arvika från framtida översvämningar.

Det ser ut som ett vanligt vägbygge på sträckan förbi Ingesunds Folkhögskola, men det är den första delen i det dammkomplex som ska skydda Arvika från vattnet i framtiden.

Längs vägen ut mot Östra Sund byggs en 220 meter lång och 3,5 meter hög spärrdamm, som ska hindra vattnet i Glafsfjorden från att strömma över de låglänta markerna vid Ingesund när vattenflödet är högt i framtiden.

– Annars rinner det in mot Arvika och hamnen och översvämmar staden, förklarar projektledaren Rolf Ränkeskog.

Dammar ska reglera vattennivån

Totalt består det översvämningsskydd som nu byggs av tre dammar; en huvuddamm i betong i det smala sundet mellan Glafsfjorden och Kyrkviken, och en spärrdamm på vardera sida av sundet. Utan spärrdammarna skulle vattnet kunna söka sig vid sidan av huvuddammen in mot tätorten.

Från huvuddammen ska pumpar sedan reglera vattennivån i Kyrkviken.

– Det betyder en säkerhet för alla som bor runt Kyrkviken, och inte minst för tätorten, säger kommunalrådet Peter Söderström (S).

– Det är även viktigt av miljöskäl eftersom vi inte kunde köra reningsverket fullt ut på tre månader under den senaste översvämningen.

Mångmiljonkostnad för Arvika

Kommunen har budgeterat med 80 miljoner kronor för bygget av dammarna, men kommunalrådet räknar kallt med att den siffran kommer att stiga till cirka 100 miljoner innan allt är klart.

Det är mycket pengar för kommunen, som räknar med att få stå för större delen av summan själv. För att hålla nere kostnaderna har man börjat bygget av den första spärrdammen i egen regi, och använder även material från trakten.

– Det är bra att bygga i egen regi nu när vi haft en så regnig sommar och höst, säger projektledare Rolf Ränkeskog.

– När det regnar för mycket tvingas vi avbryta bygget, och då kan vi omdirigera personalen till andra arbetsuppgifter.

Är det här ett slags hemmabygge?

– Nej, säger kommunalrådet Peter Söderström och skrattar.

– Fast det är klart det är ett närproducerat bygge. Materialet kommer från Bortan. Det var jättebra att vi hittade det på så nära håll!

I mars 2018 ska hela den unika dammanläggningen stå klar. Till dess hoppas han på vackert väder.

– Vi har haft några tillfällen under de här 15 åren sedan den stora översvämningen då det har varit väldigt nära och vi har fått börja bygga barrikader... men ja, vi får hålla tummarna!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.