Det kan bli veteranmedalj i årets Vasalopp för Torsbybon Sune Persson från Torsby. Foto: Privat

Sune är på väg mot sitt 50:e Vasalopp

Publicerad

Vasaloppsveteranen Sune Persson från Torsby åker sitt 50:e Vasalopp. Klarar han det får han hämta ut veteranmedalj. Samtidigt siktar förstagångsåkaren Dan Göransson på prestationsmedaljen. 

– Jag vet inte om jag kan säga att jag är nervös, men det är något speciellt när man står där vid starten. Sen när man väl kommit igång så är det ju som det är. Det är bara att åka, säger Sune Persson.

1969 åkte Sune Persson Vasaloppet för första gången. Det var nästan 20 grader kallt vid starten, strålande sol och träskidor i spåren. Under årens lopp har skidorna blivit mindre och spåren finare.

– Det är ju bättre material idag, men lättsamt är väl synd att säga att det är. 

”Kusligt om det går fort”

Idag är han 73 år, men åldern har inte bidragit med några större problem i spåren.

  – Det är väl om det börjar gå riktigt fort utför som det kan bli lite kusligt, men det lär det väl inte göra på söndag om det är snö som de säger att det ska bli, säger Sune Persson.

Av alla 49 lopp har han bara trillat en eller två gånger. 

– 1975 var jag på väg mot en riktigt bra placering, men blev stum i benen och föll i en nedförsbacke.

Första gången 

En med mindre Vasaloppserfarenhet är Dan Göransson från Årjäng. Han har plockat fram skidorna för första gången sen barnsben, men vågar ändå hoppas på att åka snabbt nog för att få en prestationsmedalj. Det är alltså max 150 procent av segrartiden.

  – Det beror ju på väderförhållanden och så, men jag har tränat på rätt bra. Jag började med att köpa rullskidor i somras. Det var en utmaning, men jag gjorde framsteg varje pass. Så fort snön kom var det skidor som gällde. 

Förstagångsåkaren Dan Göransson från Årjäng siktar på prestationsmedalj i årets Vasalopp. Foto: Privat

Han har alltid gillat träning och idrott, men varit mest inne på fotboll och innebandy. Tanken att en dag åka Vasaloppet har dock funnits länge. 

– Vasaloppet kollar man ju på varje år och har tänkt att man skulle uppleva, så en dag bestämde jag mig bara för att göra det. 

Mest nervös är han förstås för längden på loppet. Det gäller att kroppen håller i de nio milen.

Veteranens tips

Där har Sune Persson ett bra mentalt tips för den mindre erfarne. 

– Ta en kontroll i taget. Börja med Smågan och Mångsbodarna. Det går inte att tänka på målgången redan i början. Och ta det lugnt i början så materialet håller. Det är lätt att få stavar söndertrampade i starten. 

Ingen av dem vill spekulera i om detta blir sista loppet.

– Inte en aning. Jag brukar åka ett år i taget. En får vara glad att en kan åka, säger Sune Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.