Nu ställs alla Lars Wingefors serietidningar ut på Värmlands museum. Foto: SVT

Supersamlaren Wingefors ställer ut

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar en ny utställning på Värmlands Museum där samlare av alla de slag visar upp sina saker. En av dem som ställer ut är affärsmannen Lars Wingefors vars framgångsrika karriär startade med att han började samla på serietidningar.

Affärsmannen Lars Wingefors startade sin karriär redan som 13-åring, och det var just serietidningar som la grunden till hans intresse för affärer. På lördag öppnar en ny utställning på Värmlands Museum där bland annat en liten del av hans samling av serietidningar visas upp. 

– Det jag siktar på är att få tag på första numret av alla svenska serietidningar som getts ut genom åren, helst i nyskick, berättar Lars Wingefors och visar den första utgåvan av Fantomen som gavs ut 1950.

Tidningen Fantomen var den första Lars Wingefors köpte. Foto: SVT

Lars Wingefors började samla serier som tolvåring, men ganska snart gick han över till att istället handla med serier.

– Jag köpte och sålde serietidningar via ett postorderföretag. Jag köpte in stora mängder serietidningar, sorterade och prissatte dem. Sedan skickade jag ut några tusen seriekataloger per år.

Hoppade av skolan

Affärerna gick så bra att han aldrig hann att gå ur skolan. Redan under andra året på gymnasiet hade han sin första anställda och efter att ha tagit ett

Lars Wingefors började sin karriär som seriesamlare. Foto: SVT

sabbatsår blev det aldrig att han gick tillbaka till studierna.

– Det är klart att jag idag skulle tycka det var bra om jag var bra på till exempel språk, men det har ju gått bra ändå. Jag förlitar mig på andra duktiga människor som har kunskaper jag saknar.

Efter en tid ville han utveckla sitt företagande och gav sig in i spelbranschen. Han har alltid haft en känsla för affärer, och en förmåga att se värdet i saker och ting. Och han har varit minst sagt framgångsrik i sitt företagande. Idag vet inte riktigt hur många bolag han faktiskt äger.

– Nej, i dag har man många bolag juridiskt. Jag brukar säga att jag har tre verksamhetsgrenar, det är tv-spel, sedan har jag ett brinnande intresse för entreprenörsskap och jag har investerat i ett 20-tal andra entreprenörers bolag och sedan driver jag ett fastighetsbolag med min bror. Vi äger ett antal fastigheter runt om i Värmland. 

Arbetar mycket

Han älskar fortfarande att jobba. Enligt hustrun blir det oftast omkring 60 timmar i veckan. När han var 20 år var målet att tjäna ihop ett antal miljoner, köpa en lägenhet på Rivieran, skaffa en stor båt och bara ta det lugnt. Men nu när den drömmen faktiskt skulle kunna bli verklighet, har han helt andra prioriteringar.

De tidningar som är med i utställningen är bara en liten del av Lars Wingefors samling. Sammanlagt har han drygt 10 000 serietidningar. Foto: SVT

– I början fanns drömmen där att man ville tjäna pengar, köpa fina bilar och det här... Men när man väl kan göra det är det inte längre någon drivkraft. Nu är det helt andra saker i livet som är viktiga; att familjen mår bra och att mina företag utvecklas. Det gör mig lycklig, säger han.

Förutom serietidningar bidrar Lars Wingefors med kompletta samlingar av aktiebrev och ett flertal gamla Nintendospel ”Game and watch” till utställningen på Värmlands Museum. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.