Det är fler lokala partier än vanligt som ställer upp i valet i de värmländska kommunerna. Men nya regler gör att det kan vara svårare för småpartier att få mandat i kommunerna.

Ny vallag kan försvåra för mindre partier

Uppdaterad
Publicerad

Det är fler lokala partier än vanligt som ställer upp i valet i de värmländska kommunerna. Men nya regler kan göra det svårare för småpartier att få mandat i kommunerna.

Minst två procent av rösterna måste ett parti få för att få mandat. Tvåprocentsspärren gäller i samtliga de värmländska kommunerna.

Den nya vallagen trädde i kraft den 1 januari 2015 och innebär bland annat att det blir svårare för små partier att ta sig in i kommunfullmäktige.

Val 2018 – #dinröst

– Det kan vara ett hinder på vägen när det gäller för mindre partier att få representation, säger Thomas Denk, professor i statskunskap.

Spärr på tre procent

I de värmländska kommunerna ställer ett tiotal mindre lokala partier upp i valet. Det är Oberoende realister, Hagfors, Storforsdemokraterna, Hela Sunne, Kommunens bästa, Forshaga, Hela Edas lista, Feministiskt Initiativ, Karlstadpartiet Livskvalitet, Sjukvårdspartiet och Karlstads framtid.

I landstingsvalet är spärren tre procent för att få mandat.

Det är också nya regler när det gäller att personrösta in personer som inte står på partiernas valsedlar.

Den som ska kunna röstas in måste ha lämnat sitt samtycke till att kandidera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet