Foto: TT

Sven-Erik Magnusson hyllas på Allsång på Skansen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens Allsång på Skansen hyllas Sven-Erik Magnusson på allsångsscenen. Bland annat uppträder sonen Oscar.
– Det är klart att det kommer kännas att något saknas, men det är väldigt fint, säger han.

Det har gått över tre månader sedan Sven-Ingvars frontman Sven-Erik Magnusson gick bort, 74 år gammal och efter en lång tids sjukdom. Under Allsång på Skansen på tisdag kommer han nu att hyllas, bland annat med ett allsångsmedley under ledning av Sanna Nielsen och sonen Oscar Magnusson.

– Jag fick frågan för några veckor sedan och det känns som att allsången är ett bra forum för Sven-Ingvars låtskatt, berättar Oscar Magnusson.

LÄS MER: Så minns vi Sven-Erik Magnusson

Svarade du ja direkt?

– Ja, det gjorde jag. Med reservation för att jag var hemma det datumet förstås.

Sven-Erik Magnusson avled i slutet av mars efter en lång tids sjukdom. Foto: TT

Framför betydelsefull låt

Tillsammans med Sven-Ingvars gitarrist Staffan Ernestam kommer Oscar Magnusson också att framföra en låt på scenen, en låt som för honom betyder mycket. Men vilken det blir är en överraskning.

– Det är hemligt, jag tror inte att jag får berätta faktiskt. Jag visste inte ens om att ni fick veta att det skulle vara ett allsångsmedley, skrattar han.

LÄS MER: Oscar Magnusson: ”Vill tacka er ödmjukast”

Men kan du säga vad som gjort att du valt just den låten?

– Jag ville sjunga en låt som bottnar i mig själv och som jag kan sjunga till pappa. Låten är väldigt mycket pappa för mig och jag känner att jag kan göra den rättvis på något sätt. Vi har sjungit den tillsammans väldigt många gånger.

Sorg och saknad

Oscar berättar om sorgen och saknaden efter sin pappa. Att de fortfarande är en stor del i hans liv, men att vardagen så smått har börjat komma tillbaka.

– Men i allt det där så är det klart att man har sin egen sorg och det behöver man ju också gå in i ibland och bearbeta.

LÄS MER: Här begravs Sven-Erik Magnusson

Idag, när han och gittaristen Stefan Ernestam repade inför allsången, uppstod en känsla som han själv beskriver som konstig.

– Vi tittade på varandra och det är klart att det känns att det är något som saknas. Jag tittade mig över axeln och kände att han är ju inte där. Han saknas. Men det här med allsången landar ju i något fint, det är ju så nära pappa man kommer när man sjunger hans låtar.

Sven-Erik Magnusson tillsammans med sonen Oscar och kollegan Ingvar Karlsson. Foto: Lasse Högberg

”Blir otroligt stolt”

Efter Sven-Erik Magnussons bortgång har han uppmärksammats och hyllats av många, allt från statsministern till Björn Ulvaeus, men kanske framför allt av en bred publik. Så sent som i förra veckan anordnades en hyllningskonsert på festivalen Putte i Parken i Karlstad.

– Det är helt otroligt egentligen! Man blir så otroligt stolt och glad över att man har haft en pappa som betytt så otroligt mycket för alla. Nu när det har gått en tid och man börjar komma ut och träffa mer folk så får man klart för sig att alla har en relation till honom. Det är fint.

LÄS MER: Fans hyllade Sven-Erik med cruising

Du är ju också en del av Sven-Ingvars, hur tänker ni inför bandets framtid?

– Vi har suttit ner och pratat lite om det. På något sätt är pappa är oersättlig, hans röst är oersättlig, och jag har ingen ambition att fylla hans skor. Det vill jag inte. Jag har fått frågan om när jag ska ta över sedan jag var två år, men det handlar inte om att jag ska ta över. Det handlar om att föra Sven-Ingvars musik vidare och vi är ett jäkligt bra band. Det finns ett forum för att föra musiken vidare, men vad det blir vet jag inte. Men det här med allsången är ett steg i att Sven-Ingvars fortfarande får en plats och jag vill föra musiken vidare till nya generationer.

Hur kommer det bli att ställa sig där på allsångsscenen och sjunga hans låt då?

– Jag har ju stått på scenen så många gånger förr, men den här gången är det så klart en konstig känsla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Allsång på Skansen

Mer i ämnet