Svensk luftambulans om problemen med inställda helikoptrar

Uppdaterad
Publicerad

Hur länge ambulanshelikoptrarna i Värmland, Dalarna och Norrbotten stoppas i vissa väderförhållanden, på grund av problem med ett filter i helikoptermodellen, är oklart. Problemet upptäcktes under tisdagen och utreds nu av tillverkaren.

– Det här är första gången vi hör talas om problemet, att det skulle vara relaterat till det här filtret, säger Henrik Johansson, ansvarig chef på Svensk luftambulans.

De totalt fem ambulanshelikoptrarna står nu stilla vid två typer av väderförhållanden, enligt Johansson. Dels vid temperaturer under fem plusgrader i kombination med dis och dimma och dels vid nederbörd i form av snö och snörök.

– Säkerheten sätts alltid först hos oss och jag ser väldigt positivt på det, det är ett skyddsnät som fungerar.

När problemen kan vara åtgärdade och ambulanshelikoptrarna åter lyfter utan restriktioner är oklart, en servicebulletin beräknas komma nästa vecka. Det är även oklart hur många ambulanshelikoptrar som kommer ställas in.

Hör Henrik Johansson, ansvarig chef på Svensk luftambulans, berätta i klippet om hur man kan komma att ersätta inställda ambulanshelikoptrar närmsta tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.