Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverigepremiären för Titanic the Musical spelas på Wermland Opera. Foto: SVT

Sverigepremiär för musikalen Titanic i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen är det Sverigepremiär på Wermland Opera för Titanic the Musical. SVT har träffat regissören bakom uppsättningen, och musikalartisten som gör rollen Alice Bean – en andraklass-passagerare som baseras på en verklig kvinna ombord på Titanic.

Musikalen handlar om den historiska händelsen då oceanångaren RMS Titanic sjönk under sin jungfrufärd på Atlanten mellan Southampton och New York den 15 april 1912. Nära 1 500 personer omkom i olyckan.

Stor ensemble

I Wermland Operas uppsättning jobbar ett tjugotal personer med att gestalta mer än 60 roller, och orkestern spelar kompositören Maury Yestons musikallåtar.

– För mig handlar föreställningen om att tänja på gränserna. Vi är människor, vi bär på olika drömmar och vi vill utveckla oss själva och skapa nya saker, säger regissören Niklas Riesbeck.

Skillnad på film och musikal

Många känner till den Oscarsvinnande filmen Titanic som regisserades av James Cameron och som hade biopremiär 1997 – samma år som musikalen för första gången gick upp på Broadway. Och trots att båda berättelserna grundar sig på samma skeende, så skiljer sig handlingen åt.

Hör regissören Niklas Riesbeck om skillnaden mellan musikalen och filmen, och möt musikalartisten Cecilie Nerfont Thorgersen som spelar fru Alice Bean, i klippet ovan.

Fakta om Titanic the Musical

  • Kompositören Maury Yeston har skrivit text och musik till Titanic the Musical och manuset skrevs av Peter Stone.
  • Den svenska översättningen är gjord av Rikard Björk och Sanne Skjervik.
  • Musikalen hade världspremiär den 23 april 1997 på Broadway, där den spelades över 800 gånger och vann fem Tony Awards.

Källa: Wermland Opera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.