SVT avslöjar: De vill bygga höghus vid stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

I november 2015 köpte ett bolag med styrelseordförande Mikael Solberg i spetsen stadshuset i Karlstad för 51 miljoner kronor. Nu kan SVT Nyheter Värmland avslöja att bolaget vill bygga flera nya hus i anslutning till de befintliga byggnaderna i kvarteret Almen.

Just nu står det gamla stadshuset tomt och Karlstads kommun arbetar med ett förslag till en detaljplan som ska gå ut på samråd i februari. Men redan nu kan vi avslöja att bolaget planerar en omfattande förändring i kvarteret Almen. Det framgår i mejlkonversationer som vi har tagit del av mellan bolagets styrelseordförande Mikael Solberg och tjänstemän på Karlstads kommun.

Läs mer: Planer på bostäder i gamla stadshuset

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Bland annat vill bolaget bygga på stadshuset med två respektive tre våningar, bygga ett nytt trevåningshus på parkeringen på stadshusets västra baksida, samt bygga ett upp till 14 våningar högt hus öster om den nuvarande byggnaden. Det skulle ge ungefär 5.200 kvadratmeter utökad byggrätt, utöver stadshusets befintliga 9.000 kvadratmeter.

– Det är det förslaget vi jobbar med just nu, men vi är inte färdiga och det finns inga politiska beslut. Det är en arbetshypotes, kan man väl säga, säger stadsbyggnadsarkitekt Jonas Zetterberg på stadsbyggnadsförvaltningen.

Mitt bland byggnadsminnen

En av stadsbyggnadsarkitekterna skriver i ett mejl från december 2016 att de arbetar preliminärt utifrån att bostäder ska kunna tillåtas från andra våningen, men också att det ska finnas möjlighet att bygga kontor och lokaler för centrumändamål i samtliga byggnader.

– Vi har kommit så långt så att vi kan säga att det här är huvudspåret. Först gör vi vårt arbete, sedan skickas förslaget ut på samråd och sedan samlar vi in synpunkter och reaktioner. Så det är en lång process kvar innan vi är färdiga, säger Jonas Zetterberg.

Trähusen som ligger mellan stadshuset och Klarälven i kvarteret Almen är byggnadsminnen och har ett stort kulturhistoriskt värde. De tillhör de få träbyggnader som undkom den stora branden i Karlstad 1865. I förarbetet till den nya detaljplanen framgår att platsen ställer stora krav på gestaltning och anpassning till stadsbilden.

– De tillägg man gör där måste man göra med känslig hand, sedan är det svårt att säga exakt vad det innebär. Det kan vara modern arkitektur, men man måste förhålla sig till det befintliga och det ställer höga krav på utformningen.

Läs mer: Så går arbetet med detaljplanen till

I ett av mejlen skriver en av stadsbyggnadsarkitekterna att ”det är ett vågat förslag i den känsliga miljön, men vi tycker att volymerna är väl avvägda och utformning och materialval fungerar bra ihop med omgivande miljö.”

– Jag tycker att de är inne på rätt spår. Sedan är huset 14 våningar och inte anpassat till stadsbilden på det sättet, men det kan också finnas motiv för att bygga ett sådant hus där. Det finns ju ett torg där och det är ett klassiskt grepp att markera ett torg med ett landmärke, säger Jonas Zetterberg.

Finns det någon prognos för när detaljplanen kan vara klar?

– Det är svårt att förutspå, men i teorin skulle den kunna vara färdig under det här året om allt faller på plats.

Zynapps styrelseordförande Mikael Solberg vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna som SVT Nyheter Värmland fått från kommunen.

– Det pågår ett arbete med detaljplanen, och vi tittar på flera alternativ. Men jag vill inte diskutera det nu. Den åttonde februari ska vi presentera ett färdigarbetat förslag och jag vill inte föregå den diskussionen, säger han.

Försäljningen av stadshuset

När kommunhuset såldes till IT-bolaget Zynapp värderades fastigheten till 51 miljoner kronor med den detaljplan som gäller idag, det vill säga om huset fortsätter användas till kontorsverksamhet.

Men om detaljplanen ändras så att den tillåter handelsverksamhet i gatuplan värderades fastigheten till 104 miljoner kronor. Fastigheten såldes till Zynapp för 51 miljoner kronor utan budgivning, trots att det fanns andra intressenter.

Kommunstyrelsen skrev in i avtalet att köparen måste betala en tilläggsköpeskilling om detaljplanen ändras. Om en ny detaljplan tillåter till exempel bostadsbygge ska köparen betala 2000 kronor extra per kvadratmeter och tillåter detaljplanen handelsverksamhet handlar det om nära 30 000 kronor per kvadratmeter. Beloppet ska betalas till Karlstads kommun efter att den nya detaljplanen börjar gälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet