Lars Holmgård om sin ansökan till domarjobbet i Högsta domstolen. Foto: SVT/Jenny Eriksson

Tingsrättens chef söker nytt toppjobb i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Värmlands tingsrätts chef, lagmannen Lars Holmgård har sökt en tjänst som domare i Högsta domstolen.

– Jag har funderat över det här i ett antal år, säger Lars Holmgård.

Högsta domstolen söker fler nya justitieråd och Lars Holmgård är en av fyra sökande.

Samtidigt har han en rad arbetsmiljöproblem att hantera i tingsrätten. I den senaste medarbetarundersökningen fick han och flera andra chefer underkänt och Arbetsmiljöverket driver två pågående ärenden mot tingsrätten.

Att jobbansökan gjordes samtidigt som tingsrätten uppmärksammats för stora arbetsmiljöproblem är dock bara en slump enligt Lars Holmgård.

I klippet berättar varför han sökt och vilka reaktioner han fått.

”Det är tufft i landets domstolar”

Nyligen slutade förvaltningsrättens chef i Karlstad och chefen för Örebro tingsrätt. Båda domstolarna har uppmärksammats för sina arbetsmiljöproblem.

-  Jag vet att det har varit tufft både i Förvaltningsrätten och Örebro tingsrätt precis som här i Värmland. Arbetsbelastningen är hög och att utöva chefsskap i den situationen är svårt. Man behöver ta obekväma beslut och det är inte alltid populärt, säger Lars Holmgård.

Beskedet om vilka som får domartjänsterna i Högsta domstolen väntas i februari.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.