Smittskyddsläkaren Anna Skogstam om skyddens resultat. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: ”Värmland först med visir och sist att ha kvar dubbla skydd”

Publicerad

Förra året gick debatten het om införandet av munskydd och regionerna har resonerat olika i frågan om vilka skydd som är nödvändiga. 

– Värmland införde visir i all vård och omsorg i syfte att förhindra smitta från personal till patient i princip först av alla regioner och vi är också de som nu hållit kvar i både visir och munskydd i all patientkontakt sist av alla, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Det var den brittiska mutationen som fick Smittskydd Värmland att rekommendera både munskydd och visir vid alla patientkontakter inom vården förra året. 

– I många regioner har man tagit bort munskydd och visir hos både patienter och personal till personal, men vi tänker absolut hålla kvar det.

Coronaviruset i Värmland

Från månadsskiftet kommer man dock successivt att trappa ner på det dubbla skyddet i kontakt med patient utan symtom. Vid kontakter med patienter med misstänkt eller bekräftad covid gäller fortsatt dubbla skydd.

I klippet berättar Anna Skogstam vad man kan se för resultat av skydden och hur hon ser på Sveriges agerande i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet