Foto: SVT

Tältflyktingarna i Kristinehamn får boende – beslut idag

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen tog socialnämnden i Kristinehamn beslut om att lösa boendefrågan för de flyktingungdomar som bott i ett tält i kommunen.

– Vi ska se till att ingen inte har tak över huvudet. Volontärnätverket kommer hjälpa oss att söka värdfamiljer till ungdomarna, säger Lars Nilsson, ordförande för socialnämnden i Kristinehamn.

Volontärnätverket Världen i Värmland satte tidigare i somras upp tältet i Karlstad för hemlösa flyktingungdomar men flyttade det i början av veckan till Kristinehamn. I Karlstad bodde ett 20-tal ungdomar där. I Kristinehamn ska nu ett antal personer få flytta från tältet och erbjudas bostad av kommunen.

– Det är fem personer som jag just nu känner till. Jag kan inte säga exakt när de kan flytta in men det ska inte behöva ta så lång tid, säger Lars Nilsson.

”Kan om de vill”

Boendet har fram till nyligen använts som HVB-hem och ska nu iordningsställas.

– De här är de ungdomar som omfattas av den nya gymnasielagen och som går i gymnasieskola i kommun, säger Monica Sturegren för volontärnätverket Världen i Värmland. Hon fortsätter;

– Vi tycker att det här är fantastiskt, efter bara två dagar agerar Kristinehamns kommun, det visar att kommuner kan göra något om de vill.

Världen i Värmland ska i morgon bland annat träffa skolchefen i Karlstad, där man kommer lyfta frågan om hemlösa flyktingungdomar.

– Kristinehamn levererar, så här ska en kommun jobba, säger Monica Sturegren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer