• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Taxen Werner attackerades av kungsörn

Publicerad

Att kungsörnar angriper hundar är sällsynt, men Tommy Lövgren i Acksjön utanför Molkom har drabbats två gånger. Mirakulöst nog har båda hans hundar överlevt.
– Det finns inte på min världskarta att det ens ska hända en gång.

SVT Nyheter Värmlands team möts av en utskällning när vi knackar på hos Tommy Lövgren i Acksjön i Molkom på måndagsförmiddagen. Det är den strävhåriga taxen Werner 2,5 år som möter oss i dörren. Han är ovetande om att han är huvudpersonen i historien och anledningen till vårt besök. När Werner försäkrat sig om att både team och kamerautrustningen är ofarliga lägger han sig lugnt till rätta i husses knä och intervjun kan börja. 

– Man går ju och är rädd för varg och så blir man attackerad av kungsörn, det trodde jag inte kunde hända och inte två gånger, säger Tommy Lövgren.

Angreps i samband med jakt

Det var i samband med rådjursjakt som Tommy Lövgrens förra tax Hubbe blev attackerad av en kungsörn. Exakt hur det gick till vet bara hunden och kungsörnen. Hubbe fick djupa hål av klorna, men överlevde ändå attacken. Det var strax före jul 2012 och spåren i snön avslöjade att det var just en kungsörn.

Foto: SVT

Så i höstas när Tommy och taxen Werner 2,5 år var ute på en skogspromenad var det dags igen. Werner slet sig och drog iväg in i skogen. Tommy hörde hur det lät som ett slagsmål mellan hundar på håll, men såg aldrig vad som hände. När Werner sedan kom emot honom var han medtagen och verkade skakad. Hos veterinären kunde man konstatera att hålen i kroppen kom från en kungsörns klor.

– På Werner fick den tag i skinnet och klodjupen var några centimeter, så jag har är väldigt tacksam att vi haft sådan tur bägge gångerna, säger Tommy Lövgren.

Orange väst ska avskräcka

Tommy Lövgren har sökt och nu i dagarna fått beviljat 983 kronor i ersättning från Länsstyrelsen, för utlägg i samband med attacken på Werner, som inträffade i september.

Werner har återhämtat sig och tycks inte ha tagit någon större skada av angreppet. Han älskar att följa med husse på jakt, men skillnaden är att han nu alltid får bära en orange väst som husse hoppas ska fungera avskräckande.

– Kungsörnar ska enligt experter ha bra färgseende och en orange väst som springer omkring borde inte trigga en kungsörn.

”Fått min beskärda del”

Tommy Lövgren tycker att han fått sin beskärda del av örnattacker nu, men tanken på att det faktiskt kan hända igen finns där.

– Jag tittar inte bara efter vargspår, jag tittar även efter vad som rör sig i luften ovanför och det tror jag inte är så vanligt att taxjägare gör, säger Tommy Lövgren. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer