Så resonerar Anders Tegnell kring Egon Knutssons krav på att hemtjänsten ska bära munskydd hemma hos honom. Foto: SVT

Tegnell om 88-årige Egons munskyddskrav: Det här måste man lösa i dialog

Uppdaterad
Publicerad

88-årige Egon Knutssons krav att hemtjänsten ska bära munskydd när de sköter hans hygien är inte alls orimliga, menar statsepidemiolog Anders Tegnell. Både kommunen och Smittskydd Värmland hänvisar till Folkhälsomyndigheten i frågan, men så här säger Anders Tegnell: – Det kan ju finnas en anledning att vara extra försiktig när man är i nära långvarig kontakt med personer i riskkgrupp.

Se hela svaret i klippet ovan.

Egon Knutsson är som många andra rädd för att drabbas av Covid-19. För att skydda sig skaffade hans släkting Sigurd Bengtsson munskydd som alla besökare ska använda. Det gör alla utom hemtjänstens personal, som följer kommunens råd och kommunen i sin tur hänvisar till Smittskydd Värmland och Folkhälsomyndigheten, FHM. 

Coronapandemin

Men när Anders Tegnell fick frågan om hur han ser på Egon Knutssons munskyddskrav blev svaret:

– Jag tror inte att man ska luta sig mot våra rekommendationer helt och hållet där, utan man ska kunna ha den här dialogen på plats, tycker jag. 

Tegnell resonerar som så att det handlar om ett köp av en tjänst och då måste man kunna diskutera vad köparen kan kräva.

Kommunens kommenterar Tegnells inspel

Eva Nilsson, verksamhetschef för vård och omsorg i Arvika säger i ett ett svar till SVT på Tegnells kommentar att: ”Ansvarig sjuksköterska gör bedömningen att visir är ett fullgott skydd utifrån de insatser den enskilde får i hemmet. Utifrån denna bedömning ser vi ingen anledning att inte följa Smittskydds rekommendation gällande skyddsutrustning.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet