Teorin: Vägpirater härjar på E18

Publicerad

Två händelser signerade vad polisen misstänker är vägpirater under den senaste veckan har nu fått myndigheten att reagera.

– Man ska absolut inte stanna om någon vinkar in en, säger Göran Brofelt, förundersökningsledare vid polisen i region Bergslagen.

Den första händelsen inträffade i måndags när en person hade stannat till på en rastplats på E18 vid Rudsbyn, mellan Segmon och Årjäng.

Bilisten tog en paus när en dam plötsligt knackade på rutan och skrek att hennes man höll på att avlida. När bilisten öppnade bildörren möttes han av tre män som enligt polisanmälan då ska ha rånat honom.

LÄS MER: Vägpirater försöker sälja ”falskt guld”

Bilist uppgav: Prejades nästan av vägen

På torsdagen inträffade nästa händelse, då i området kring Sillerud, när en bilist sedan en bilist nära nog ska ha blivit prejad av vägen av vad som beskrevs som en svart minibuss. Polisen ser nu ett samband mellan de båda händelserna.

– Det här med prejningen och det som hände i måndags, där tror vi att det är samma gäng som härjar. Troligtvis är det flera stycken som hör ihop som håller igång, säger Göran Brofelt.

Varningen: Stanna aldrig

Den senaste händelsen har man dock ingen polisanmälan på, utan bara andrahandsuppgifter från sociala medier.

– Vi vill givetvis gärna komma i kontakt med den personen som har upplevt det här.

Så kallade vägpirater är ett fenomen som oftast hör sommaren till och det kan vara läge för bilister att vara uppmärksamma, menar Göran Brofelt.

– Folk ska vara observanta och om de ser något så ska de absolut ringa polisen. 112 om det är akut, annars 114 14. Sen gäller generella varningen: man ska absolut inte stanna om det är någon som försöker vinka in en, säger han.

LÄS MER: Tipsen – så är du säker på rastplatsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.