Hör en en av männen bakom text-TV berätta om succén Foto: SVT

Text-TV fyller 40 år

Publicerad

Idag, tisdag, fyller text-TV 40 år.- Fantastiskt att det hållit igång så länge och blivit så stort, säger Björn Grundel i Kristinehamn, som var en av de som startade och utvecklade Text TV.

Han har kallats Mr text-TV och har jobbat på ett antal funktioner under tiden verksamheten utvecklades.

Då, för 40 år sedan, började det med en ide om att texta programmen för personer med nedsatt hörsel. Men det var först när det utvecklades till nyhetsrapportering som den riktigt stora publiken nåddes.

Många skeptiker

Men från början var många som tvivlade på idén.

– I TV-huset var det många skeptiska röster. Den sekreterare som vi anställde fick ta emot många påståenden om att text-TV kunde hon glömma för det här skulle bara vara en fluga en sommar, max, berättar han.

Blev succé

Istället blev det en succé och trots att antalet besökare minskat är det fortfarande cirka 1,3 miljoner dagliga användare av SVT Text.

Björn Grundel, som numera är pensionär, tillhör själv anhängarna.

– Jag är lite idiot. Jag tittar säker fem, sex gånger om dagen och går igenom. Dels om det hänt något nytt, dels kollar läget på idrottsfronten med de tabeller vi har och den fantastiska resultatservicen.

Men det var bättre förr, anser han.

– Jag har ju synpunkter, naturligtvis. Jag tycker vi var lite vassare förr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.