Re:newcell återvinner och förvandlar gamla plagg till ny textilråvara som sedan kan användas till att tillverka helt ”cirkulära” kläder. Foto: SVT

Textilåtervinning får mångmiljonstöd från EU

Publicerad

Textilåtervinningsbolaget Re:newcell med fabrik i Kristinehamn får 18 miljoner kronor i stöd från EU:s hållbarhetsprogram för sin produktion av ny textilråvara från gamla kläder.

– Pengarna accelerar var uppskalning i Kristinehamn och blir en del av ett investeringspaket på 40 miljoner kronor som ska leda till en ökning av produktionen från nuvarande 500 ton per år till 7000 ton om ett par år, kommenterar Harald Cavalli-Björkman som är kommunikationschef på Re:newcell.

Maskiner och testproduktion

Företaget stöttas också av andra företag, bland annat två klädkedjor. Pengarna från EU går framförallt till maskiner, infrastruktur och testproduktion.

Re:newcell tar gamla kläder som genom en process omvandlas till helt ny textilråvara. När produktionen passerar 4500 ton per år börjar det bli lönsamt.

En miljard plagg

– Vårt mål är att vi till 2025 ska återvinna en (1) miljard plagg om året, eller 250 000 ton textilier, säger Patrik Lundström, vd på Re:newcell i ett pressmeddelande.

Re:newcell har för närvarande 12 anställda vid fabriken i Kristinehamn och räknar med att öka personalstyrkan till 25 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.