Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i videon hur korttidsarbetet kommer påverkar Ronja Höglund och varför vd:n tyckte det var rätt beslut. Foto: SVT

Thermia inför korttidsarbete – vill inte varsla

Uppdaterad
Publicerad

Värmepumptillverkaren Thermia i Arvika inför från och med idag korttidsarbete för 110 produktionsanställda. Det betyder att personalen är ledig en dag i vecka mot något lägre lön.

– Alternativet vore att varsla, säger vd:n Magnus Glavmo.

Thermia i Arvika har under hela våren kört med stoppdagar i produktionen, förbättringsarbeten och teamaktiviteter för att hålla nere produktionen då marknaden i Europa stagnerat. Nu krävs nya åtgärder enligt Magnus Glavmo.

– Vi måste fortsätta hålla den låga produktionsnivån under hösten och vi känner att vi har svårt att hitta på värdeskapande aktiviteter. Därför inför vi korttidsarbete så att personalen kan vara ledig, säger han.

Gäller fram till årsskiftet

Ungefär hälften av de 110 produktionsanställda i Arvika kommer från och med idag till och med 31 december, som längst, vara ledig en dag i veckan. Den andra hälften kommer ha en ledig dag samt ha kortare arbetstid resterande fyra arbetsdagarna. Det ger 3 procent respektive 6 procent lägre lön.

Företaget har kommit överens med IF Metall om korttidsarbete och nyheten presenterades under tisdagen.

Hör i videon hur korttidsarbetet kommer påverkar Ronja Höglund och varför vd:n tyckte det var rätt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.