Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yvette Falk har jobbat på Thermia sen februari: ”Roligt att få vara med på resan när fabriken växer.” Hör mer om tillverkningen i klippet. Foto: SVT/Jannie Flodman

Värmepumpstillverkare i Arvika går som tåget – anställt nära 100 personer i år

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på värmepumpar har ökat markant i Sverige. En stor del av förklaringen är höga elpriser och EU:s vilja att bli oberoende från rysk olja och gas. Effekten syns hos värmepumpstillverkaren Thermia i Arvika. Bara i år har fabriken anställt närmare 100 personer och planerar att anställa fler. 

– Det har fullständigt gått bananas, säger Magnus Glavmo vd på Thermia.

Redan under 2021 steg efterfrågan på värmepumpar med över 30 procent på den Europeiska marknaden, berättar Magnus Glavmo när SVT träffar honom på fabriken i Arvika. I år när elpriserna stigit rekordmycket har deras produkter blivit ännu mer efterfrågade.

– Vi har växt närmare 40 procent i år och det är organisk tillväxt, det vill säga vi växer själva. Det är ungefär max vad ett företag klarar av, det stressar oss och många får jobba hårt så vi ska klara av det här men än så länge så går det jättebra.

I klippet berättar Yvette Falk som är verkstadsarbetare om hur hon upplever att det är att jobba på ett företag som växer så det knakar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.