Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Viviana Dahlström om hur det känns att träffa sina biologiska föräldrar för första gången sedan hon adopterades tillsammans med två av sina syskon i Chile. Foto: Bengt Hedin/SVT, Privat

Nu får Viviana träffa sina föräldrar för första gången sedan adoptionen

Publicerad

Nu ska Viviana Dahlström från Karlstad träffa sin mamma och pappa för första gången sedan hon adopterades som litet barn.

– Jag vet bara att jag måste göra den här resan, säger hon när vi träffar henne strax före avresan till Chile.

SVT Värmland har tidigare berättat om Viviana Dahlström i Karlstad som på 1970-talet adopterades från Chile till Sverige. Då var hon sju år gammal.

Hennes efterforskningar visar att hon och två av hennes syskon såldes för adoption av en moster mot deras mammas vilja.

Pappan svårt hjärtsjuk

Efter alla år har hon nu kontakt med sina biologiska föräldrar. Nu har hon rest till Santiago för att träffa dem. Under söndagen ska hennes flyg landa i den chilenska huvudstaden. Resan blev akut eftersom hennes pappa är svårt hjärtsjuk.

– Jag vill träffa honom en gång i livet, säger hon.

Viviana ska också träffa de syskon som finns kvar i Chile.

Hennes mamma som nu bor i Argentina ska hon också hinna med att träffa under resan i Sydamerika.

Många kan ha blivit stulna och sålda

Hon säger att hon alltid känt sig vilsen i sin identitet och att hon nu hoppas på att få några svar från föräldrar och syskon på frågor om sin bakgrund.

I dag finns cirka 2 200 personer i Sverige som är adopterade från Chile. Många av dem kan ha blivit ”stulna” från sina föräldrar som barn och sålda för adoptioner. Något som SVT och Dagens Nyheter tidigare granskat.

I videoklippet berättar Viviana Dahlström om varför resan till Chile är viktig för henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.