Tjäderspelsplats stoppar vindkraftverk

Publicerad

En tjäderspelplats har lett till avslag när bröderna Österberg vill bygga vindkraftverk på Galtryggen, norr om Skattkärr. Beslutet ska nu överklagas.

I ungefär tre års tid har Anders Österberg och hans bror planerat att bygga fyra vindkraftverk på Galtryggen, norr om Skattkärr. Tillståndsprocessen har varit lång och när beslutet i dagarna kom från Länsstyrelsen i Örebro blev det avslag. Det är i det här fallet inte buller, skuggbildning eller landskapsbild som ligger till grund för avslaget. Istället handlar det om att vindkraftverken planeras att utplaceras alltför nära en tjäderspelplats. Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Örebro menar att om spelplatsen störs, så finns det risk för att fortplantningen i sin tur också gör det. I dagsläget handlar det om fem tjädertuppar som spelar på Galtryggen.

Anders Österberg menar att tjäderaspekten har tillkommit i ett sent skede och beslutet ska nu överklagas i mark- och miljödomstolen i Nacka.

– Jag var förvånad, men jag väljer att vara positiv. I stort är hela beslutet jättepositivt i alla andra avseenden, men vi blev förvånade över att det fastnade vid tjädrar eftersom det inte har varit uppe under hela processen, sedan vi lämnade in vår ansökan, menar Österberg.

Eva-Marie Jansson, miljöskyddshandläggare vid Länsstyrelsen i Örebro, kommenterar ärendet:

– Vi har gått på de rekommendationer som finns från Sveriges Ornitologiska Förening och även Naturvårdsverket och då är det just fem tuppar eller fler som är det som styr, för man vill ju att det ska vara ungefär en kilometets skyddsavstånd mellan spelplatsen och vindkraftverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer