Tjuvfisket har varit ett omfattande problem i Byälven Foto: SVT

Tjuvfisket av gös i Byälven har upphört

Publicerad

Efter omfattande tjuvfiske av gös infördes nya regler över sommaren. Nu har de utvärderats och både fiskare och myndigheter tycks nöjda.

– Det har blivit enklare för alla som vill fiska i Byälven.

Ett omfattande tjuvfiske av gös i Säffle ledde till att Länsstyrelsen fastställde nya fiskeregler. De började tillämpas när gösfisket startade i början av juli innebär att antalet fiskare per dag begränsas liksom att de bara får dra upp två gösar per dag. Dessutom får bara fiskar mellan 45 och 65 centimeter tas upp.

– De nya reglerna har fungerat jättebra. Med mera kontroll har det blivit enklare för alla som vill fiska i Byälven mitt i centrala Säffle, säger Johan King, vice ordförande i Säffle sportfiskeförening.

Det här har också inneburit att tjuvfisket minskat, för det har varit ett bekymmer.

– Tjuvfisket har varit ett stort och omfattande problem. Vi har till och med misstänkt att det kan ha varit organiserat. Fisken betalas bra och här var det lätt att ta stora mängder, berättar Jonas Andersson från Länsstyrelsen.

LÄS MER: Nya regler ska rädda gösen

Både fiskare och myndigheter är nöjd med resultatet av de nya reglerna Foto: SVT

”Tjuvfisket är borta”

Jonas Andersson från Länsstyrelsen är positiv till effekterna av regeländringen.

– Fisket har blivit mycket trevligare i år jämfört med hur det varit. Tjuvfisket är borta. Folk accepterar tydligen de nya reglerna.

LÄS MER: Myndigheterna kraftsamlar mot tjuvfisket

Abborrefiskarna får eget område

Protester mot nyordningen har dock funnits. De som endast vill meta abborre har tvingats betala 200 kronor per dag.

– Vi har fått reaktioner och de har vi lyssnat på och ändrar bestämmelserna till år 2018. Nu får abborrefiskarna ett eget område där de kan fiska med metspö, berättar Johan King från sportfiskeföreningen.

Nu är det upp till den lilla sportfiskeföreningen i Säffle att övervaka att de nya fiskereglerna efterlevs.

– Vi hoppas kunna klara det. Men vi tar gärna emot nya medlemmar som kan hjälpa till. Det här är ett roligt jobb, kommenterar Johan King.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.