– Jag tror att det är jätteviktigt att vi visar att vi går fram med en enad front, säger Jonas Andersson på Länsstyrelsen. Foto: SVT

Tjuvfisket ska stoppas – myndigheterna kraftsamlar

Publicerad

I dag är det premiär för gösfisket i Byälven i Säffle. Men premiärglädjen grumlas av ett omfattande tjuvfiske. Och nu tar myndigheterna ett samlat krafttag mot tjuvfiskarna.

Byälven i Säffle är ett av landets allra bästa gösfiskevatten och lockar inbitna sportfiskare från hela Sverige. Men det är inte bara fiskekortslösande sportfiskare som hugger efter den eftertraktade matfisken. Tjuvfisket är omfattande.

– Det är jätteallvarligt. Det har ju pågått i många år och är en fara för hela populationen av gös, säger Björn Forsberg från Säffle sportfiskeförening.

– Gemene man är nog här och drar upp lite för mycket men sedan finns det tecken på att utifrån kommande kommer hit och att det organiserat. De fiskar upp stora mängder på kvällar och nätter när det inte är någon tillsyn här, säger Peter Molinder som är polisinspektör i Säffle.

Men är det verkligen så mycket pengar i gösen då?

– Ja, man får upp till 70 kronor kilot hos fiskhandlaren, hos restaurangägaren kan man få mer, så drar du upp 50 kilo gös en kväll så blir det ju ganska mycket pengar, konstaterar Björn Forsberg.

Inte ens i fred under fredningsperioden

Under våren går den eftertraktade gösen upp i Byälven för att leka. Fram tills lekperioden är över är gösen fredad men inte ens fredningsperioden respekteras av tjuvfiskarna. Därför tar nu myndigheterna ett samlat grepp mot tjuvfisket.

– Jag tror att det är jätteviktigt att vi visar att vi går fram med en enad front mot tjuvfisket, eftersom det är ett såpass stort problem, och att man på andra håll i Sverige kan se att det fungerar att gå ihop. Det är ett stort problem och inte bara i Byälven, säger Jonas Andersson som arbetar med fiskefrågor på Länsstyrelsen i Värmland.

I sommar kommer Länsstyrelsen tillsammans med Kustbevakningen, polisen och två berörda fiskevårdsföreningar hålla ett vakande öga över fisket i Byälven. Två fisketillsyningsmän har blivit 20 och målet är att ingen tjuvfiskare ska gå säker.

– Vi har märkt att det är ett stort problem. Det finns ju fisketillsyningsmän som blivit hotade här på kvällar och nätter när de försökt styra upp det här. Därav måste vi vara med, ingen ska komma till skada och de ska kunna känna sig trygga när de jobbar längs älven, säger polisinspektör Peter Molinder.

– Vi vill få bort tjuvfisket och få upp fisketurismen i stället. Det gynnar ju hela kommunen och dess företag med boenden, fiskecamper och sådant om vi kan få hit fisketurister i stället, säger Jonas Andersson på Länsstyrelsen i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.