Anders Ahl från Hammarö, SD:s före detta landstingsråd och numera fullmäktigeledamot på Hammarö, har uteslutits ur partiet. Foto: SVT

Toppnamn uteslutet ur Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Det tidigare landstingsrådet Anders Ahl har uteslutits ur Sverigedemokraterna. Det bekräftar länsordförande Runar Filper nu ikväll – men han vill inte säga något om orsaken till uteslutningen.

– Ja det stämmer att det har funnits ett personalärende på honom, säger Runar Filper (SD), länsordförande.

Kan du säga något om orsaken till uteslutningen?

– Nej det kan jag inte gå in på. Det får du fråga pressavdelningen om.

– Ärendet är rena dravlet, de som har sett det säger att det är det värsta de har läst, säger Anders Ahl.

Fick besked av en slump

Anders Ahl satt med på landstingsstyrelsen i tisdags.

– Då satt jag där, helt ovetande om att jag inte längre tillhörde partiet, säger Anders Ahl.

Han fick beskedet på onsdagskvällen, när han inte längre kom in på SD:s intranät. Han kontaktade då en tjänsteman och fick meddelandet: ”Har inte riksombudsmannen kontaktat dig? Ber om ursäkt för att besked kommer här, men partistyrelsen beslutade tyvärr att uteslutade dig i måndags”.

– Det är Kalle Anka. Jag har varit med i sjutton år, så meddelas det så här. Först högg det till lite i magen men sen sjöng kroppen, äntligen är du fri, säger Anders Ahl.

Han menar att situationen i länet inom partiet har varit ambivalent och knäckande psykiskt.

– Det har varit väldigt dålig stämning, man vet inte vem som är vän med vem. Det är två stycken läger inom SD i Värmland.

Bråk på länsnivå

Partiet har på länsnivå haft bråk med avhopp, uteslutna medlemmar, petade medlemmar – och en distriktsordförande som beskrivs som en diktator. Ahl petades som landstingsråd efter att ha företrätt partiet hela förra mandatperioden.

Anders Ahl fick efter valet en av partiets platser i kommunfullmäktige på Hammarö. Nu kommer han bli en politisk vilde.

– Jag sitter kommunen och på vissa uppdrag i kyrkan. Folk har gett mig stöd, jag måste sitta kvar, säger Anders Ahl.

”Beklagar”

Christian Krappedal, pressekreterare för Sverigedemokraterna, skriver i ett mejl till SVT att ”När ett beslut fattats i ett uteslutningsärende går informationen ut till den berörde brevledes. Det gör att beskedet alltid dröjer några dagar efter det att beslutet klubbats. Innan vi kan bekräfta eller kommentera några detaljer måste vi få låta denna arbetsordning ha sin gång. I detta fall verkar det som att informationen nått fram via en informell kontakt inom partiet. Det beklagar vi och det är inte så det är tänkt att gå till.”

I övrigt har Sverigedemokraterna inte kommenterat skälen för uteslutningen för SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer