Ta en tur in på vaccinationsmottagningen där bland annat 76-åriga Märta, som inte vill inte gå in, får sitt vaccin utomhus. Foto: Jenny Eriksson/SVT

Torsby framgångsrika i vaccinationsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Torsby har varit en av de mest framgångsrika kommunerna i Värmland och i landet med att ge den första dosen vaccin mot covid-19.

– Förklaringarna är många, bland annat stor vaccinationsvilja och bra samarbeten, säger Birgitta Olsson, som är platsansvarig vid vaccinationsmottagningen på Valbergsängen. 

Valbergsängen är ett av tre vaccinationsställen under pandemin i Torsby. De huserar i ett av sporthotellets röda stugor.

När SVT hälsar på passerar en strid ström av personer som får sin första eller andra dos. På sluttampen kommer några som blivit inringda med kort varsel för att få de spilldoser som blivit över.

– Hittills har vi inte slängt en enda dos, säger Birgitta Olsson.

Många äldre och vaccinationsvilliga invånare

Att Torsby ligger så bra till beror på en rad faktorer menar Birgitta Olsson. Torsby har en befolkning med hög andel äldre invånare och många vårdanställda som hör till prioriterade grupper. Viljan att vaccinera sig är stor bland invånarna och så samarbetar man bra med olika aktörer för att nå de som inte klarar att boka och ta sig till vaccinationsmottagningen själva.

– Vi har tagit hjälp av föreningar och organisationer och samarbetet fungerar jättebra tycker jag, säger Birgitta Olsson. 

Häng med in och se hur det går till på Valbergsängens vaccinationsmottagning

Så här många har fått första vaccindosen i Värmland till och med vecka 20. Foto: SVT Datajournalistik

Färdigvaccinerade i Värmland

Torsby: 29,9 %

Hagfors: 28,1 %

Munkfors: 27,2 %

Kristinehamn: 27,2 %

Arvika: 24,9 %

Storfors: 24,2 %

Filipstad: 24,1 %

Sunne: 23,6 %

Säffle: 22,8 %

Forshaga: 22,4 %

Kil: 21,8 %

Grums: 21,7 %

Eda: 21,5 %

Årjäng: 20,5 %

Hammarö: 18,8 %

Karlstad: 17,3%.

Källa: Uppgifter från Nationella vaccinationsregistret som publicerats av Folkhälsomyndigheten. De gäller till och med vecka 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.