Anledningen till satsningen är att Branäsanläggningen vuxit kraftigt och planerna är att det ska bli ännu större. Men för Torsby kommun kan det bli kärvt, enligt Lars-Håkan Karlsson (S). Foto: SVT

Torsby satsar 300 miljoner på vatten och avlopp i Branäs

Publicerad

Nu storsatsar Torsby kommun på att bygga ut avloppsreningsverket i Branäs och samtidigt bygga ett nytt vattenverk i området.

300 miljoner kronor är satsningen på.

– Det kan bli kärvt för kommunen och gå ut över andra saker, säger Lars-Håkan Karlsson (S), ordförande i miljö-, bygg- och räddningsnämnden.

Anledningen till satsningen är att Branäsanläggningen vuxit kraftigt och planerna är att det ska bli ännu större.

– Vi ser ingen begränsning för expansionen vid Branäs, säger Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen.

Överbelastat avloppssystem

Idag finns 10 000 bäddar vid anläggningen, redan nästa säsong ytterligare 1 000 och på 15-20 års sikt räknar Anders Kjällström med att anläggningen är dubbelt så stor som idag.

Redan nu är reningen i avloppsreningsverket otillräcklig och vattenverket överbelastat.

Politikerna har sagt ja till investeringen och nu är det klart att företaget Byggdialog ska utföra jobbet.

Tycker Branäsgruppen kunde vara med och betala

Trots politisk enighet i Torsby kommun är Lars-Håkan Karlsson (S) kritisk. Han anser att Branäsgruppen kunde vara med och betala. Men det är något som inte varit aktuellt, enligt Anders Kjällström.

Var det självklart att kommunen skulle ta kostnaden?

– Ja, eftersom vi inte får driva något sådan här. Förr drev vi vattenverket, men man får inte det enligt kommunallagen och då tog kommunen över, säger Anders Kjällström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.