Torsby satsar i Lekvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Torsby väntas inom kort ge klartecken för en renovering av den nedlagda skolan i Lekvattnet. Finnkulturcentrum ska flytta in och dessutom planeras en helt ny satsning tillsammans med fem norska kommuner.

Den gamla skolan i Lekvattnet ska rustas för fyra miljoner kronor. Sommaren 2014 ska Finnkulturcentrum vara på plats om allt går enligt planerna.

– Det måste ses som en form av regionalpolitisk satsning, säger kommunalrådet i Torsby, Håkan Laack (S), om planerna.

– En kommun måste sätta av pengar för näringslivsutveckling, det som skapar jobb och arbetstillfällen.  Det behöver lysa i fönstren i skolan i Lekvattnet.

Nytt samarbete

Finnkulturcentrum är både ett museum och ett arkiv för forskning om skogsfinnarnas historia i Värmland. För finansieringen står Torsby kommun och Värmlands museum. Runt 5000 personer besöker centret varje år. 

När det nu flyttar ut mitt i Finnskogen handlar det inte bara om själva utställningen. Man hoppas också att skolan ska bli navet i en så kallad regionalpark; ett helt nytt samarbete med de norska finnskogskommunerna.

– Nu är vi ett museum och vi har en boksamling för forskning. Med det här projektet kan vi bli mer av ett ”Visitor's Centre” som möter folk och skickar ut dem i landskapet till de besöksmål och verksamheter som finns,säger Kersti Berggren, chef för Finnkulturcentrum.

Tio-årigt avtal

Ramarna för samarbetet utformas just nu tillsammans med fem norska kommuner; Trysil, Våler, Åsnes, Grue och Kongsvinger.  Målet är ett tioårigt avtal med ett gemensamt varumärke och en gemensam marknadsföring av Finnskogen.

– Det handlar om att man hjälper, stöttar och gjuter mod i de enskilda människor som bedriver näringsverksamheter, och backar upp dem i deras ansträngningar, förklarar Håkan Laack (S).

Tidigare misslyckanden

Torsby kommun har även tidigare gjort försök att samarbeta med de norska kommunerna om turismen i Finnskogen.

I Röjdåfors – mitt på riksgränsen – ligger resultatet av det förra projektet. Kulturstation Finnskogen i Röjdåfors står tom sen flera år.

Efter tre konkurser är den till salu igen, för en bråkdel av de 13 miljoner kronor den beräknas ha kostat samhället. Men  kommunalrådet i Torsby är inte rädd för ett nytt misslyckande.

–Det var ju inte lyckat förra gången, uppe vid Kulturstationen, säger Håkan Laack.

– Det vi gjorde galet var att vi tänkte: ”vi bygger ett hus och får se vad vi kan använda det till”. Nu vänder vi på kuttingen och börjar med verksamheten. Sen tänker vi på huset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer