– Nu har vi lyckats få fram lite pengar i länstransportplanen och det har varit problem där uppe i fler år, säger Peter Thörn, åtgärdsplanerare Trafikverket. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT

Trafikverket har ändrat sig om 62:an i Ambjörby: ”Tänker bygga cykelväg”

Publicerad

Så sent som för ett år sen meddelade Trafikverket att det inte var aktuellt med farthinder på 62:an i Ambjörby, Torsby kommun. Framkomlighet prioriterades, några säkerhetshöjande åtgärder fanns inte i planen. Nu verkar det som om bybornas krav på åtgärder och en gång- och cykelväg hörsammats.

– Nu har vi lyckats få fram lite pengar i länstransportplanen och det har varit problem där uppe i fler år, säger Peter Thörn, åtgärdsplanerare Trafikverket.

Det pågår en dialog mellan Torsby kommunen och Trafikverket om vilka säkerhetshöjande åtgärder som är aktuella för Ambjörby och på riksväg 62 lite längre norrut.

Trafikverket har ansvar för säkra riksvägar och ska stå för kostnaderna men i Värmland har man kommit överens med kommunerna om delfinansiering när det kommer till att bygga cykelvägar. Kommunerna går in med runt 25 procent av den totala kostnaden och kommer Torsby och Trafikverket överens kan det betyda en byggstart snart i Ambjörby.

– Skulle vi ensamt finansiera cykelvägar skulle det bli ännu färre cykelvägar och oftast finns det ett kommunalt intresse, säger Peter Thörn.

Hör Trafikverkets Peter Thörn berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.