Trasiga vägar ger skador på bilar

Uppdaterad
Publicerad

Vägarna i Karlstad har inte fått ordentligt med underhåll, det menar både kommun och karlstadbor. Och skador på grund av hål och gropar i vägen ökar.

Göran Jonsson är en av dem som fått skador på sin bil efter att ha kört ned i en grop i vägen. På nationaldagen skulle han ta bilen hem till sin dotter men det var en regnig dag och allt vatten gjorde att de fyra hålen på Stapelgatan vid Bryggudden i Karlstad inte syntes.

– Det var massa vattensamling, jag tänkte inte mer på det utan rätt som det var small det. Det blev punktering och skador på fälgen, säger Göran Jonsson.

Han är inte ensam om att få skador på grund av vägstandaden. Under förra årets fem första månader fick Karlstads kommun in 11 stycken skadeanmälningar, fyra av de beviljades ersättning. Under samma period i år har det gjorts 24 stycken anmälningar och av dem är det två som fått ersättning av kommunen. Sju av de 24 anmälningarna rör samma grop.

Kritik på facebook

Även på Karlstads kommuns facebooksida är kritiken mot vägarna hård. Över 50 personer har deltagit i en diskussion kring standarden på vägarna. Enligt Henrik Lander (C) som är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden så kommer vägstandarden förbättras.

– Vi gjorde en asfaltsupphandling förra året som drog ut på tiden för att vi fick överklaganden, det gjorde att vi inte hann använda hela budgeten för underhåll i fjol. Vi har nio miljoner kvar som vi ska förbruka det här året och det gör att vägstandarden i år är lite sämre än den brukar vara.

Enligt Henrik Lander har man redan börjat asfaltera både cykel- och bilvägar.

– Vi behöver fixa till gatorna lite mer rejält framöver, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer