Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bättre för hälsan att jobba i Norge” – följ med till bemanningsföretaget Dedicares kontor i Oslo där man sköter bokningarna, och hör mer om orsakerna till att den svenska vårdpersonalen återvänder till Norge. Foto: TT/Camilla Gustafsson/SVT

Trenden är tillbaka: Svensk vårdpersonal söker jobb i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Efter många års nedgång söker sig fler svenska sjuksköterskor och läkare över gränsen till jobb i Norge igen.

Fler söker norsk legitimation och de bemanningsföretag SVT talat med rapporterar om allt fler sökande.

– Det är en stor förändring, säger Lene Langås, vd för Dedicare i Norge.

Det är full aktivitet när SVT Nyheter besöker vårdbemanningsföretaget Dedicares lokaler i centrala Oslo.

– Här bokar vi bland annat svenskar för jobb i den norska vården. Det är väldigt hektiskt nu inför sommaren, förklarar vd Lene Langås.

Trendbrott

Under början av 2000-talet var den norska arbetsmarknaden het för svensk vårdpersonal. Sedan dess har intresset rasat, men nu syns ett trendbrott.

Fram till den 15:e maj i år har 312 sjuksköterskor och 95 läkare som inte jobbat i Norge tidigare sökt norsk legitimation, jämfört med 146 sköterskor och 22 läkare under samma period för två år sedan.

Enligt Lene Langås har den största förändringen skett efter nyår.

– Vi ser vecka för vecka att det är fler från Sverige som kontaktar oss. Det är både nya personer och de som arbetat för oss förr som kontaktar oss nu.

En av orsakerna: Arbetsmiljön i Sverige

Enligt bemanningsjätten uppger svenskarna bland annat regionernas nya gemensamma hyravtal och arbetsförhållandena i den svenska vården som orsaker till att de nu väljer Norge.

Men det här är ju personal som kanske hade behövts i den svenska vården?

– Det är klart att de behövs i den svenska vården också, men det här är något de själva måste bestämma, säger Lene Langås, vd för Dedicare i Norge.

Följ med till det norska bemanningsföretaget och hör mer om vilka orsaker som kan ligga bakom att svensk vårdpersonal söker sig till Norge i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.