– Det är åt helsike, de mer eller mindre kastar ut morsan nu, säger Unö Jönsson i klippet ovan. Foto: SVT

Trots kommunens löfte – de gamla måste flytta från Finnskogahemmet

Uppdaterad
Publicerad

Trots löftet från socialchefen och socialnämndens ordförande i Torsby att ingen ska tvingas flytta från Finnskogahemmet i Bograngen läggs boendet ner som särskilt boende 1 oktober. Det innebär att de två äldre som hittills vägrat flytta inte kommer att få bo kvar med den omvårdnad de har idag.

– Om vi nu inte längre har den verksamheten på Finnskogahemmet så blir det svårt, säger t f socialchef Magnus Hultin.

Du sa tidigare att ingen ska behöva flytta?

– Det blev lite olyckligt för jag tycker att det är svårt att prata om det här i termer av att tvinga eller inte tvinga, säger han.

Mia Eriksson, som har sin pappa Kalle, 91, på hemmet är besviken och vet inte vad hon ska säga till sin pappa.

”Jag har ju lovat honom”

– Jag har ju lovat honom att han skulle få vara kvar. När han får det här beslutet... jag törs inte se honom i ögonen. Det här kommer att gå åt helvete, säger hon.

Unö Jönsson, som har sin mamma på Finnskogahemmet, har tidigare överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten. Han tycker att det nya beskedet är ett svek.

– Det rimmar illa mot de de sagt att ingen ska behöva flytta mot sin vilja. Det är åt helsike, de mer eller mindre kastar ut morsan nu.

I videoklippet svarar socialchefen på frågan varför det som han och socialnämndens ordförande lovade för två veckor sedan inte längre gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.