Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ulrica Matthed Bergström, kompetensförsörjningsstrateg på Region Värmland, om varför många unga i Värmland saknar sysselsättning och varför det kan bli ett problem på sikt. Foto: SVT

Tusentals unga i Värmland varken arbetar eller studerar

Publicerad

Uppemot 4 000 unga i Värmland mellan 16 och 29 år saknar sysselsättning. Det visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Siffran motsvarar 8,4 procent av åldersgruppen, vilket placerar Värmland på en sjätteplats bland län med högst andel unga som inte arbetar eller studerar.

I rapporten framkommer också att Eda, Munkfors och Grums finns med på topp tio-listan över kommuner i Sverige med högst andel unga utan sysselsättning.

– Värmland har utmaningar eftersom vi blir allt färre i arbetsför ålder och en allt större åldrande grupp som sannolikt också kommer ha större vårdbehov, säger Ulrica Matthed Bergström, kompetensförsörjningsstrateg på Region Värmland.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.